Is ziek worden onvermijdelijk?

Word je nog wel eens ziek?

Ik wel, vorige week was het weer zover: verkouden. Slijm in het hoofd, slijm in de keel en slijm in de longen. Boy, dat was afzien, maar het heeft me wel weer een stuk helderder en lichter gemaakt; een paar kilo afgevallen.

Kan het lichaam het helpen dat het ziek wordt?

Nee, in veruit de meeste gevallen is het een gezonde en gezondmakende reactie op een ongezonde levensstijl. Het lichaam protesteert gewoon tegen maanden of jaren misbruik en mishandeling. Het lichaam doet permanent zijn best om ballast en schadelijke stoffen af te voeren, via alle mogelijke wegen van uitscheiding. Maar op een gegeven moment kan hij het niet lager aan, en raakt het een of andere systeem overbelast. Het vraagt ons dan om hulp, en het heeft rust en tijd nodig om zich te herstellen.

 

Hoe misbruiken we ons lichaam gewoonlijk? Op basis van mijn eigen ervaring heb ik twee grote ziekmakende factoren leren identificeren: overeten en te weinig beweging. Het overeten gaat meestal gepaard aan het eten of drinken van ongezonde voedingsstoffen, zoals alcohol, nicotine en andere gevaarlijke chemicaliën. De diepgaande ontregelende werking van meer voedsel tot ons nemen dan noodzakelijk is, wordt tot op heden door de medische wereld onderbelicht. Wat het gebrek aan beweging betreft, is de publieke opinie behoorlijk goed geïnformeerd geworden in de laatste jaren, vind ik. Toch valt het ons begrijpelijkerwijze nogal zwaar om na een achturige werkdag – die we vaak zittend hebben doorgebracht – ook nog eventjes te gaan joggen of iets dergelijks. Zou het niet wijzer en gezonder zijn om een zesurige werkdag in te stellen? Dan hebben we nog tijd en energie over om te leven, denk ik vaak. We produceren te veel, en we consumeren te veel…

 

Hoe het ook zij, wanneer we erin slagen het overeten vaarwel te zeggen en ons lichaam lekker fit te houden, dan zou het aantal ziekten dat ons overkomt met tachtig procent verminderen, durf ik te beweren. Vroeger heette het: voorkomen is beter dan genezen. Deze gezond verstand regel schijnt helemaal vergeten te zijn door het medische etablissement. Pillen, pillen en nog eens pillen. Alsof ziek-zijn veroorzaakt wordt door een gebrek aan chemicaliën!

 

Nee echt, de sleutel tot een gezond en gelukkig leven ligt in preventie! Als artsen, die dit in wezen heel goed weten, dit eens zouden gaan benadrukken? Maar nog beter is het onze eigen wijze arts te zijn, en ons geluk en onze gezondheid in eigen hand te nemen! Zo kunnen we met z’n allen de gigantische problemen in de gezondheidszorg, inclusief de problemen in de ziektekostenverzekeringen laten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Gewoon dat innerlijke zonnetje van bewustzijn lekker laten stralen!

Zo simpel is dat.

 

Leave a reply